Wat is Krav Maga?
Krav Maga (Hebreeuws voor contactgevecht) is van oorsprong het officiële zelfverdedigingssysteem van het Israëlische leger. Grondlegger Imi Lichtenfeld ontwikkelde het systeem om iedereen – man en vrouw, jong en oud – te leren zichzelf te verdedigen wanneer dat nodig is. Dat begint al wanneer je de deur uitloopt of juist naar binnen gaat. Loopt er iemand met je mee, staat er iemand achter je? Het vergroot je awareness in veilige situaties, maar ook wanneer gevaar wél naar je toekomt.
Krav Maga is voor iedereen
Het effectieve systeem heeft zich in de praktijk meermaals bewezen en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. Defensie, politie- en veiligheidsdiensten werken er mee, maar ook burgers die zich bijvoorbeeld willen weren tegen geweld en mishandeling of in het algemeen weerbaarder willen worden in de huidige samenleving. Krav Maga is voor iedereen. De technieken zijn eenvoudig en praktijkgericht. Ze kunnen in extreme stressvolle situaties door zowel mannen als vrouwen en zelfs door kinderen toegepast worden, ongeacht lichamelijke conditie of kracht. Door het gebruik in de praktijk, evalueert Krav Maga zich continu. Technieken verbeteren en sluiten aan op de steeds veranderende wereld om ons heen. Hierdoor is Krav Maga het beste zelfverdedigingssysteem ter wereld.
Geen sport, geen spelregels
Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem, geen sport. Anders dan bij vechtsporten als karate en kickboksen zijn er geen spelregels, competitie- of stijlelementen. Mocht je in een vervelende situatie terechtkomen, dan gaat het er niet om hoe mooi je de techniek uitvoert. Het enige doel is om er zo goed mogelijk uit te komen. In de strijd om te overleven mag je iemand bijvoorbeeld ook bijten of in zijn kruis trappen. Of spullen gebruiken die je in je zak hebt of op straat ziet liggen, zoals sleutels of een stok.
Een stukje geschiedenis
Grondlegger Imi Lichtenfeld werd op 26 mei 1910 geboren in Boedapest. Hij groeide op in Bratislava. Aangespoord door zijn vader blonk Imi uit in vele sporten, waaronder zwemmen, turnen, worstelen en boksen. Hij won verschillende kampioenschappen in worstelen en werd nationaal kampioen boksen. Toen het fascisme midden jaren dertig de kop op stak, vielen Antisemitische bendes Joodse wijken in Bratislava binnen. Imi probeerde deze bendes samen met een groep jongens binnen de Joodse gemeenschap buiten te houden. Dat leidde tot gewelddadige confrontaties en straatgevechten. Een harde les voor Imi, maar wel met als resultaat dat hij zelfverdedigingstechnieken kon ontwikkelen die we nu als Krav Maga kennen.
Ontwikkeling in het Israëlische leger
Net voordat de fascisten de macht kregen, verliet Imi in 1940 zijn huis, familie en vrienden en ging aan boord van een schip met als bestemming de staat Palestina (in 1948 uitgeroepen tot Israël). Na diverse omzwervingen kreeg hij toestemming zich in Palestina te vestigen. Veel vrienden van Imi dienden de Hagana-beweging, de militaire organisatie waaruit later de IDF (Israeli Defense Forces) is ontstaan. Hij werd voorgesteld aan het hoofd van de beweging en door zijn ervaring met het man-tot-man-gevecht direct in de organisatie opgenomen. In 1944 begon Imi met het opleiden van de Israëlische manschappen, waarbij de nadruk lag op lichamelijke conditie, zwemmen, worstelen en het gebruiken en verdedigen van en tegen een mes. Imi leidde meerdere elite- en politie-eenheden op.
Krav Maga nu
In de ongeveer twintig jaar dat hij de IDF diende, ontwikkelde en verfijnde hij de technieken voor zelfverdediging. Na zijn diensttijd paste Imi Krav Maga zo aan dat naast soldaten ook burgers het konden gebruiken. Om zijn methode te verspreiden, richtte hij twee scholen in Tel Aviv en Netanya (zijn woonplaats) op. Hij bleef als adviseur en instructeur nog wel aan de IDF en andere Israëlische veiligheidsdiensten verbonden. In 1972 startte de eerste civiele cursus voor Krav Maga-instructeurs. Sindsdien heeft de zelfverdedigingsmethode zich verspreid over de hele wereld. Imi Lichtenfeld overleed op 9 januari 1998.
“So that one may walk in peace” – Imi Lichtenfeld