06-25308175 info@protectinvest.nl

Krav Maga gradaties volwassenen

Om te testen hoe je vooruitgang is, kun je examen doen. Krav Maga kent de volgende gradaties voor volwassenen:

Practitioner (P1 t/m P5)
P1 t/m P5 is de basisgradatie waarin de meeste studenten zitten. Er staan zelfverdedigingstechnieken centraal waarmee je je op straat prima kunt redden.

Graduate (G1 t/m G5)
De meeste instructeurs zitten op een G-level. Graduate richt zich meer op het ontwikkelen van vechtvaardigheden.

Expert (E1 t/m E5)
De Expertlevels hebben vooral betrekking op geavanceerde militaire technieken en sparrings- en vechtvaardigheden. Mensen met een E-gradatie werken vaak in sectoren als politie en defensie. Vanaf E2 is het verplicht om de Krav Maga-instructeursopleiding te doen en specialisaties als kinderen, vrouwen en personenbeveiliging.

Master
De gradatie van Master is voorbehouden aan slechts een zeer klein aantal personen en enkel voor mensen die hun leven wijden aan Krav Maga en een waardevolle bijdrage geleverd hebben binnen de ontwikkeling van het zelfverdedigingssysteem.

Level patches

Voor elk examen dat je haalt, ontvang je een level patch. Die bevestig je op je broek, zodat je trainingspartner kan zien hoe ver je bent. Binnen elke gradatie geeft het aantal streepjes op de patch aan bij welk level je bent (1 t/m 5). De kleuren van de patches zijn als volgt:

Practitioner: geel/zwart
Graduate: blauw/zwart
Expert: geel/rood

Jeugd

Gradaties en examens voor jeugd verschillen van de volwassenen. Lees hier meer.

Krav Maga examens volwassenen

Tijdens een examen moet je alle technieken kunnen laten zien die bij het curriculum van het level horen waarvoor je examen doet. Maar ook van de levels daarvoor. Dus doe je examen voor P3, dan moet je alle technieken van P1, P2 en P3 kennen. Hoe hoger de graad, des te langer het examen duurt (P-examens duren ca. 2-3 uur). Examens worden lokaal of centraal afgenomen.

 

Lokaal examen (P1, P3, P5): dit examen wordt afgenomen door instructeurs van Protect Invest op onze eigen trainingslocaties. Je mag bij elke locatie deelnemen waar het examen aangeboden wordt.

Centraal examen (P2, P4, G): voor dit examen komt er een lid van het Global Instructor Team uit Israël, die examens centraal afneemt. Alle IKMF-scholen doen tegelijkertijd examen op vastgestelde data.

 

Pre-test (proefexamen)

Protect Invest neemt enkele weken voor een examen een zogenoemde pre-test af om te beoordelen of studenten er klaar voor zijn. Dit proefexamen is verplicht en je moet je hiervoor aanmelden door je naam op de inschrijflijst te zetten die de instructeur heeft. Tijdens een pre-test kun je alvast wennen aan de manier waarop een examen wordt afgenomen als je dit nog nooit eerder meegemaakt hebt. De instructeur(s) geeft iedereen persoonlijke terugkoppeling en vertelt waar hij of zij nog extra aan moet werken. Een pre-test is gratis. Een overzicht van wanneer de testen zijn, vind je hier. Je mag bij elke locatie deelnemen aan een pre-test, als je je vooraf maar aanmeldt.

Kosten

 • P1: € 45,00 (level patch en diploma)
 • P2 t/m P5: € 45,00 (inclusief level patch en diploma)
 • G1 t/m G5: € 50,00 (inclusief level patch en diploma)
 • Pre-test: € 10,00
 • Lidmaatschap IKMF: € 27,50 per jaar (wacht niet tot je examen doet, maar schrijf je meteen in zodra je begint met trainen!)
  De jaarlijkse bondscontributie bedraagt €27,50 euro per kalenderjaar voor volwassenen vanaf 16 jaar.
  De jaarlijkse bondscontributie bedraagt €10,00 euro per kalenderjaar voor kids & junioren tot 16 jaar.
  Kids en junioren kunnen gebruik maken van het IKMF inschrijfformulier.
 • Los IKMF-paspoort: € 25,00 (Het IKMF paspoort is sinds november 2022 geen verplichte aanschaf en dus geen onderdeel meer van het P1 pakket. Een los paspoort kan eenieder zelf bestellen.

Voorwaarden

 • Inschrijving bij de IKMF: als je examen wilt doen, moet je ingeschreven staan bij de IKMF en de jaarlijkse contributie betaald hebben.
 • Voldoende trainingsuren: als je voor je eerste examen gaat (P1), houd er dan rekening mee dat je minimaal 3 maanden bij de IKMF staat ingeschreven. Dit is de minimale trainingstijd die de IKMF heeft vastgesteld bij minimaal 2 lesuren per week. Let op: de IKMF hanteert de inschrijfdatum bij de bond als startdatum en kijkt niet naar de datum wanneer je je bij Protect Invest hebt ingeschreven! Ook om deel te nemen aan alle volgende examens moet je rekening houden met een minimale trainingstijd. Voor de P-levels is dit 5-6 maanden. Hoe hoger je gradatie, hoe meer je moet trainen.
 • Aanmelden bij je instructeur: laat je instructeur tijdig weten dat je examen wilt doen. Hij of zij moet toestemming geven voor je deelname.
 • IKMF-paspoort: neem je paspoort altijd mee om het examenresultaat te laten registreren. Bij P1 zit het paspoort in het examenpakket.
 • Krav Maga tenue: zwarte IKMF-broek met witte bies en level patch bevestigd op de klittenbandstrook (behalve als je voor P1 gaat; wel zorgen voor broek met klittenband), wit IKMF-shirt (zonder logo van Protect Invest en/of andere clublogo’s). Niet in huis? Bestel het in de webshop van de IKMF.

 

Benodigdheden

 • Bescherming (toque, bitje, scheenbeschermers, MMA- en bokshandschoenen)
 • Zaalschoenen
 • Voldoende eten & drinken
 • Handdoek

Examenrooster

Bekijk hier wanneer de examens plaatsvinden.

error: Content is protected !!