06-25308175 info@protectinvest.nl

Algemeen

Hoe lang doe ik er over om krav maga te leren?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van uw inzet en motoriek. In den regel gaan we ervan uit dat u 2x p/wk traint. U kunt dan in relatief korte tijd leren uzelf te verdedigen tegen de meest voorkomende aanvallen. Gevechtsbereidheid is minstens zo belangrijk als techniek. De ene persoon heeft langer nodig dan de ander.

Hoe lang moet ik trainen voordat ik een level test kan doen?

Ook dit is afhankelijk van factoren. Hoe vaak p/wk traint u, uw inzet in de training, uw motoriek, fitheid, kennis van de technieken, kunnen toepassen van de technieken onder stress, gevechtsbereidheid. Het aantal les uren dat staat voor het eerste level is ten minste 35 uur in minimaal 4 a 5 maanden. Voor overige levels ten minste 65 uur in ten minste 6 maanden. Dit is een richtlijn, het komt in de praktijk gemiddeld neer op 1x per jaar testen na 9 maanden tot een jaar trainen voor een level.

Is Krav Maga een vechtsport?

Nee, de algemeen bekende vechtsporten in Nederland zijn Judo, Karate, Aikido, Jiujitsu, BJJ, MMA, Muay Thai en (kick)boksen. Bij deze vechtsporten zijn vooraf vastgestelde regels en afspraken gemaakt en vind plaats in een gecontroleerde omgeving, hetzij de mat, octagon of een ring. Je hebt één duidelijke tegenstander van gelijk formaat.

Bij zelfverdediging zijn er geen regels of afspraken. De aanval of bedreiging vindt plaats buiten de trainingsruimte (dojo), in een onbekende omgeving of situatie. Vaak met meerdere tegenstanders en soms wisselend wapengebruik. Er is geen puntentelling, sierlijke gevechtskunst of scheidsrechter die er aan te pas komt. Er valt niets te winnen. Je wordt als slachtoffer uitgekozen. Aanvallers moeten zo snel mogelijk proportioneel ‘uitgeschakeld’ worden zonder gebruik van overmatig geweld. Lees onder de veelgestelde vragen verder over dit onderwerp.

Zijn vechtsport technieken niet te gebruiken om jezelf te verdedigen? Jawel, sommige technieken kan je goed toepassen. De opgebouwde vechtmentaliteit en het incasseringsvermogen is verder een pluspunt wat ook een belangrijk onderdeel is van zelfverdediging.

Is Krav Maga net zoiets als als karate of judo?

Nee! Bij Krav Maga leer je om vanuit “natuurlijke” reacties, gevolgd door eenvoudige, effectieve, realistische, niet aan sportregels gebonden en in de praktijk bewezen bewegingen jezelf te verdedigen.

Kan ik langskomen voor een proefles en wat kost dat?

Je kunt altijd langskomen voor een gratis proefles. Neem je sportkleding mee en een bidon of flesje water en ervaar een Krav Maga les. Met schoolvakanties en feestdagen zijn we gesloten en kun je geen proefles volgen. Volg deze link om een proefles te boeken

Moet ik een proefles nemen of kan ik meteen lid worden?

Voor inschrijving adviseren wij je eerst een proefles te nemen om kennis te maken met het systeem, ProtectInvest, de instructeurs en de medestudenten. Door het zelf te ervaren kan je ook wat ons betreft de juiste keuze maken. Tijdens de proefles train je mee met de beginnersgroep en wij zullen over het algemeen meerdere technieken behandelden.Tijdens de kennismaking heb je altijd de gelegenheid om verdere vragen te stellen aan de instructeur. Bestaande leden betrekken je actief in onze lessen. Een proefles is gratis en dient vooraf per email te worden bevestigd.

Moet ik een vechtsportachtergrond hebben?

Nee, Krav Maga is bij uitstek geschikt voor mensen zonder enige gevechtssport ervaring en zijn doorgaans ook een eye opener voor mensen met ervaring. Soms is het juist een voordeel als je niet gehinderd wordt door een minder reële achtergrond en is het ook goed om je juist met je achtergrond open te stellen voor realistische situaties en oplossingen die doorgaans in andere sporten of systemen niet worden belicht.

Moet ik examen doen voor Krav Maga

Als je bij ProtectInvest traint is examen doen niet verplicht, maar we moedigen mensen wel aan om examen te doen. Het is een mooie uitdaging en goed om te kijken waar je staat! Ook biedt het de mogelijkheid om na het examen nieuwe technieken te leren.

Moet ik mij fysiek voorbereiden voordat ik start met krav maga?

Dat is niet nodig, maar natuurlijk wel beter wanneer je een tijd niets aan sport gedaan hebt. Interval training is een goede voorbereiding. Luister altijd goed naar je lichaam en zeker in het begin moet het lichaam wennen aan krav maga. Je traint in eigen tempo en naar eigen kunnen. We verwachten van iedereen 100% inzet, maar beseffen dat dit voor iedereen er anders uit ziet afhankelijk van vele factoren. We proberen je langzaam maar zeker op alle vlakken naar een hoger niveau te brengen en je je grenzen te laten opzoeken. Daar aangekomen drukken we je er overheen.

Vanaf welke leeftijd wordt er Krav Maga gegeven?

Op verschillende locaties worden lessen gegeven aan kinderen vanaf 5 jaar.

Waar kan ik trainen?

We hebben meerdere trainingslocaties beschikbaar. Op deze site onder locaties kunt u precies zien waar deze locaties zich bevinden.

Waar staan de examendata Krav Maga

Deze kun je vinden op de website van IKMF of in onze eigen agenda.

Waarom kan ik me enkel online inschrijven?

Dit is om papier te besparen. Daarnaast maakt het onze administratie makkelijker omdat deze centraal opgeslagen kan worden en wij geen over type fouten maken.

Waarom Krav Maga?

Krav Maga is een investering in jezelf en naasten. Je moet het vergelijken met een zwemdiploma, basisschool, rij- beroepsopleiding, universiteit of je carrière. We helpen en motiveren mensen zichzelf en anderen te verdedigen. Fit worden én te blijven. Discipline op te bouwen. Je wordt daarnaast onderdeel van een groep met mensen die hetzelfde doel nastreven.

Waarom moet ik aparte kleding kopen voor de IKMF examens?

Dit zijn de wereldwijde IKMF reglementen. Zo ziet een examen er uniform en netjes uit. Om in te trainen bieden wij shirts van ProtectInvest aan, zo kun je het examenshirt mooi wit houden. De broek kan zowel tijdens de training als het examen gedragen worden.

Waarom moet ik me inschrijven bij de IKMF als ik Krav Maga wil doen?

Met deze contributie kan IKMF haar organisatie in Nederland draaiende houden. Zonder IKMF zijn er geen instructeurs, geen clubs, geen Krav Maga. Maar ook andersom, zonder jullie is er geen IKMF Nederland. De jaarlijkse bondscontributie voor 16 jaar en ouder bedraagt € 25.

Hierbij zit inbegrepen:

  • Krav maga trainen bij een IKMF trainingslocatie.
  • Deelnemen aan lokale en centrale examens.
  • Aanmelden voor de opleiding tot Krav Maga-instructeur, in overleg met IKMF Nederland en de instructeur van je club.
  • Gebruik maken van de faciliteiten en informatie van IKMF.
  • Gratis gebruik maken van de IKMF-NL applicatie voor smartphones & tablets.
Wat is de opzegtermijn?

Wij werken niet met jaarabonnementen en hebben een opzegtermijn van een maand. Geef je aan te willen stoppen op bijvoorbeeld 15 januari, dan is de laatste betalende maand februari en eindigt je lidmaatschap per 1 maart. In de maand opzegtermijn kan je altijd blijven trainen. Opzeggen gaat via de email.

Wat is noodweer?

Je mag jezelf, anderen en je bezittingen verdedigen als je slachtoffer dreigt te worden van een misdrijf. Met zelfverdediging kan het zijn dat je iets doet dat strafbaar is. Je kan dan een beroep doen op ‘noodweer’. Het noodweer moet in verhouding staan (proportionaliteit) tot de mate van agressie of dreiging en dat je ook niets anders had kunnen doen (subsidiariteit).

‘’Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.’’

Wat is noodweerexces?

In omstandigheden van hevige stress en emotie reageer je in een impuls. Het is moeilijk om rationeel te blijven handelen wanneer je bedreigd wordt. Het is mogelijk dat je de grenzen van noodzakelijke verdediging overschrijdt in je noodweer.

‘’Niet strafbaar is de overschrijding van de grenzen van noodzakelijke verdediging, indien zij het onmiddellijk gevolg is geweest van een hevige gemoedsbeweging, door de aanranding veroorzaakt.’’

Je moet hierbij denken aan harder terug slaan dan nodig is om de aanval af te weren. Je gebruikt een wapen als met minder of zonder had volstaan. Of je blijft langer terugvechten dan strikt noodzakelijk is (tegenaanval). Een beroep doen op noodweerexces kan alleen als er sprake is van noodweer. Elk incident is complex en afhankelijk van veel factoren en uitzonderingen.

Ben je terecht gekomen in een situatie van noodweer(exces)? Het is bij voorkeur verstandig om je verhaal eerst met een advocaat te bespreken voordat je een verklaring aflegt.

Wat kan ik verwachten als ik start?

Beginnen na de eerste proefles is wennen. Je bent (waarschijnlijk) onbekend met de termen, leden, instructeurs en het fysieke contact. Je lichaam moet zich aanpassen op de wijze van trainen. Je gewrichten, spieren, pezen en daarbij het spiergeheugen moet zich opbouwen. Stevig vastpakken, wegduwen, en wisselende trainingspartners. Je uitleven op trapkussens of bokszak. Alles is vaak nieuw als je geen vecht- en.of sportachtergrond hebt. De omschakeling van comfortzone naar bedreiging of aanval brengt je in een ‘stressvolle’ situatie.

Wat mag ik doen?

Het vermijden van een situatie is altijd de eerste prioriteit bij Krav Maga. In de meeste gevallen mag je niet direct terugslaan na een (niet al te harde) klap. Dat klinkt vreemd, maar als je kan afweren, ontwijken, wegrennen of lopen, moet je dit doen. Kan je niet ontkomen door bijvoorbeeld obstakels of sta je met de rug tegen de muur, in paniek, dan pas is noodweer aan de orde.

– De aanval moet acuut zijn, of dreigt te beginnen
– Vluchten is niet mogelijk, je bent ingesloten, in paniek
– De wijze en intensiteit van reageren moet in verhouding staan

Het is geen zelfverdediging en dus strafbaar als je de confrontatie zelf opzoekt (door eigen schuld) of de ander provoceert en hierdoor een aanval uitlokt. Als de acute dreiging of aanval is afgelopen wordt een reactie daarna als tegenaanval en dus ook als strafbaar gezien.

Wat moet ik doen als ik ziek of verhinderd ben?

Geen zorgen, het kan altijd gebeuren dat er een keer iets is. Het is in principe niet nodig om dit te melden bij ProtectInvest voor zowel de kids als de volwassenen. Mocht je langer ziek zijn of afwezig, dan horen we dat graag wel even!

Let op! Indien je verhinderd bent met een privéles, dien je minstens 48 uur van tevoren ons te berichten teneinde kosten, berekend voor besproken tijd, te vermijden.

Zelfverdediging. Strafbaar of niet?

In een agressieve situatie van intimidatie, bedreiging of fysiek geweld denk je niet altijd direct aan de juridische gevolgen van jouw handelen. Het toepassen van geweld is strafbaar in Nederland. Er bestaat geen ‘recht’ op zelfverdediging. Je kan alleen een beroep op noodweer doen. In Nederland is zelfverdediging, noodweer vastgelegd onder artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht.

Uitgebreide uitleg vindt je hier: https://kravmaga.expert/zelfverdediging-strafbaar-of-niet/

Zijn er ook nog bijkomende kosten om Krav Maga te beoefenen?

Ja, net als bij andere sportieve bezigheden zijn er nog bijkomende kosten. Denk hierbij aan zaalschoenen, kleding en beschermers.  Ook kun je je voorstellen dat deelname aan (speciale) seminars kosten met zich meebrengen. Als IKMF lid krijg je korting op deze IKMF seminars.

Vacatures

Instructeur

Protectinvest is één van de grotere aanbieders van Krav Maga trainingen in Nederland. Onze trainingen zijn vooral gericht op de civiele sector. We leren onze leerlingen zelfverdediging, vechtvaardigheid en bescherming van derden volgens het internationaal gerespecteerde systeem Krav Maga van de IKMF.
Onze lessen worden gegeven in groepen, small-group-training, Personal Training en coaching. We geven lessen aan de leeftijd van 7 tot 99 jaar. Protectinvest hecht veel waarde aan kwaliteit. Daarom werken we uitsluitend met de beste gediplomeerde instructeurs en zijn we aangesloten bij de meest professionele internationale organisatie IKMF.

Protectinvest groeit! Heb jij het in je om trainingen te geven? Meld je dan aan voor onze instructeurs cursus

Kandidaten worden na afronding van de opleiding lid van het Protectinvest Instructeurs Team. Je gaat training geven op bestaande en nieuwe trainingslocaties in het groeiende netwerk van Protectinvest.

Krav Maga instructeur worden is een “life changing event“. Een Krav Maga instructeur is iemand die mensen inspireert, traint, een voorbeeld functie heeft en die onbedoeld enorme impact heeft op het leven van mensen. Mensen komen bij ons trainen met een reden!

De een wil weerbaar worden in lichaam en geest, de andere zoekt een uitdaging of een stevige afwisselende workout, weer een ander wil afvallen of zoekt een sociale omgeving om mensen te ontmoeten en sommigen zijn mishandeld.

Er komen mensen om zoveel verschillende redenen trainen en jij als instructeur gaat ze geven waarvoor ze komen.

Dat is de taak en de uitdaging van de Instructeur.

Deze uitdaging wordt veel groter, wanneer onze instructeurs zich na verloop van tijd gaan verdiepen en speciale cursussen (specialisaties) gaan volgen om kinderen en vrouwen les te geven.

Ervaringen met mensen maken jou beter in je vak, maar ook als mens groei je enorm door jarenlang met zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende achtergronden en behoeften te werken.

Een Krav Maga instructeur is vaardig, open en benaderbaar, energiek, stabiel, betrouwbaar en heeft humor (nooit ten koste van iemand) en beseft dat hij/zij op reis is.

Herken jij jezelf in dit verhaal en wil jij deel gaan uitmaken van ons IKMF team? 
Solliciteer dan als instructeur bij Protectinvest

error: Content is protected !!